Szomorú kötelességnek kell eleget tennem ezen a késői órán azzal, hogy cikket kell írnom az imént elszenvedett verségről és a búcsúról.  Gyászos nap ez Hollandia számára, gyászos nap ez minden narancsbarátnak, még akkor is, ha a portugálok elleni rangadó előtt sem voltak kedvezőek a kilátások. Két góllal kellett volna legyőzni a luzitánokat, miközben a németeknek is meg kellett verni a dánokat. Joachim Löw együttese hozta is a kötelezőt, így kilenc ponttal, magabiztosan, csoportelsőként jutottak a legjobb nyolc közé, ugyanakkor Marwijk fiai nem bírtak felülkerekedni a portugálokon. Nem hogy a győzelem, de még a döntetlen sem jött össze, így a 2-1-es vereséget követően pont nélkül utazhatnak haza kedvenceink.

 DutchFans080621sadR300.jpg

A mérkőzésről sokat elmond, hogy Hollandia legjobbja a hálóőr Stekelenburg volt; több óriási bravúrt is bemutatott, azonban Cristiano Ronaldo kétszer is túl járt az eszén és két kapufát is lőtt. Hiába szerzett csodálatos gólt a mérkőzés elején Van der Vaart, hiába vezettek a hollandok, hiába rohamoztak négy, majd később öt támadó szellemű  játékossal, a meccs és az Eb győzelem lehetősége is elszállt.

Szavakba önteni is nehéz azt a csalódást, amelyet az Oranje teljesítménye kapcsán érzek és gondolom nem vagyok ezzel egyedül. Gyalázatosan szerepeltek, ehhez kétség sem férhet. Halálcsoport ide, vagy oda, egyszerűen megmagyarázhatatlan, hogy a világbajnoki ezüstérmes 0, azaz nulla ponttal, utolsóként zárta a tornát és mindössze két gólt sikerült szerezniük, holott az angol és német gólkirályt is a soraikban tudhatták. Ami talán még ennél is fájóbb, hogy Hollandia csapatként is megbukott. Nem volt meg a kellő összhang, az akarat, motiváció és a világsztárok mind tudásuk alatt teljesítettek, talán egyedül Sneijderről és Stekelenburgról lehet némi pozitívumot elmondani. Van Marwijk képtelen volt felrázni őket és véleményem szerint jó néhány szakmai hibát is elkövetett, nem kétséges, hogy rövidesen új állás után kell majd néznie...

060616holland_ddp.jpg

Az Oranje számára tehát véget ért a 14. labdarúgó Európa-bajnokság. Nincs más hátra, mint előre, le kell vonni a konzekvenciákat, meg kell újulni, vissza kell térni a gyökerekhez, a látványos és eredményes támadófutballhoz és szeptemberben neki kell veselkedni a 2014-es labdarúgó-Világbajnokság selejtezőinek.

Ha megengeditek, akkor egy kis személyes eszmefuttatással zárnám mondókámat. Csalódottságom és szomorúságom ellenére a jövőben is Hollandia lesz a második számú válogatott az életemben, bármilyen világverseny lesz, ahol szerephez jutnak, ugyanilyen elszántsággal, rajongással fogom figyelni őket, ezen egy cseppet sem változtat, hogy ezúttal leszerepeltek. Sőt, azt hiszem a napokban beszerzek egy mezt is és büszkén fogom viselni. A Vb selejtezőkön azonban nem őket fogom favorizálni, hiszen, ahogy azt jól tudjátok, a csoportban van egy másik együttes is, akik még náluk is közelebb állnak a szívemhez. Bizony, ők a magyarok, hazánk aranylábú fiai, a ő helyüket senki sem tudja betölteni, sem most, sem máskor! Az Oranjénak pedig legyen majd elég a pótselejtezőt érő második hely :) . Hup Holland Hup, Hajrá Magyarország!

*A blog a tervek szerint nem fog leállni az Eb végéig és azután sem.

56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://huphollandhup.blog.hu/api/trackback/id/tr924594789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G_Norton 2012.06.17. 23:27:31

Majdnem minden szavával egyetértek.

Stekelenburg és Sneijder voltak a keret legjobbjai, nem vitás. Előbbi védett mindent, amit lehetett, utóbbi pazar passzokat adott, amiket nem lőttek be.

Van Bastent nem lehetne visszahívni, vagy Rijkaardot? Kettejük alatt voltak a legjobbak a hollandok, utóbbi miatt szerettem meg őket 12 éve.

És persze nem adjuk fel, 2 év múlva is ott leszünk, aztán agyonverünk mindenkit.:)

sish 2012.06.17. 23:37:19

@G_Norton: "Van Bastent nem lehetne visszahívni, vagy Rijkaardot? Kettejük alatt voltak a legjobbak a hollandok, utóbbi miatt szerettem meg őket 12 éve."
áá, ők már öregek, nem bírnák az iramot:)

G_Norton 2012.06.17. 23:38:15

@sish: Szeretnék én olyan öregek lenni, mint ők.:P

merre 2012.06.17. 23:43:33

Legkevésbé sem vagyok szomorú a hollandok miatt, nem nagyon csípem a búrájukat, mióta Cruyff bemocskolta a Fradit.

ChristianTroy 2012.06.17. 23:43:40

Indexen kint van, h vb 2. Nem Németország és Spanyolország játszotta a döntőt?

utalokmindent · http://utalokmindent.blog.hu 2012.06.17. 23:52:15

na végre oda kerültek a narancsok ahova valók. a sülleysztőbe. ideje visszavenni a pofájukból, talán ez kellő tiszteletre és szerénységre inti ezeket a kopasz majmokat

cyd 2012.06.17. 23:54:24

Külön respect a személyes véleményért. Öröm látni egy nem divatdrukkert is :)

@ChristianTroy: Te ugye nem szereted a focit?

ChristianTroy 2012.06.18. 00:05:15

@cyd: Én Vettelheinekenbarca drukker vagyok. Jah és póker rózsaszín pólós geek! Plusz örülök h a németek nyerték a 2010-es vb-t.

Jesus Joker 2012.06.18. 00:36:11

@ChristianTroy: Akkor nem rontom el az örömödet...

Paqitó 2012.06.18. 00:42:07

Iszonyúan elvoltak szállva a VB óta! Most nagyjából a helyükön vannak. Amúgy sem volt sok elképzelés a játékunkban...

Ambiorix 2012.06.18. 00:47:21

Hát, szerintem ez a köztörvényes Bommel a riasztóan rosszarcú apósával meg a gyökér Robbennel elég kevés sportszerető szurkolónak fog hiányozni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.18. 01:02:59

@sish: Gullitot kihagytad, bar en igazan Cruiffek idejeben kedveltem o0ket
ezek most szintelen szagtalan csapat, igaz a svedekkel karoltve minket vertek ki, azutan meg mind a 2 csapat megy haza
ez van

dr. Ez is csak egy nick 2012.06.18. 01:09:15

Hát mondjuk az Eb egyik legunszimpatikusabb csapata esett ki a hollandok személyében.

A dánokat viszont sajnálom.

frontember876 2012.06.18. 01:24:39

A holland csapatban van néhány nagyszerű képességű játékos, akik más országok futballkultúrájában remek teljesítményre képesek. Együtt a hollandokból sajnos valamiért kijön az a fajta aljas, gusztustalan mocskoskodós játékstílus, amit nem lehet elviselni. A VB döntőben 6 hollandot kellett volna kiállítani, annyira a világ szégyenei módon játszottak.

Most mindössze annyi történt, hogy már akkora sztár mindenki, hogy az öltözőben elkezdték egymást, és az edzőt is anyázni. Ilyenkor normális esetben egy csapat nulla ponttal kiesik. Megérdemelték. Alázattal dolgozni kell. Robben elönzőzte már a BL döntőt is, és most a dánok elleni meccset is. Az ilyen van Bommel szintű söpredék jól láthatóan csak akkor van hasznára a csapatnak, ha mindenki ugyanazon a habzó szájú frekvencián van, mint ő. Most használhatatlan volt.

Én nagyon örülök, hogy ebből a csoportból ők kiestek, a dánokat sajnálom, de a másik kettő egyértelműen jobb volt.

Hollandiában pedig generációk óta mérhetetlenül antipatikus játékosok uralják a válogatottat, a Kluivert-Zenden-de Boer felállás óta elviselhetetlenül nagy az arc, a duzzogás, a sértődöttség, és a megengedhetetlen rugdosás, taposás, az ellenfél nem futballhoz méltó eszközökkel történő szétzilálása.

A sors iróniája, hogy talán épp most voltak a legkevésbé aljasok, amikor pont nélkül kihullottak. Ha a tudásukra koncentrálnának ahelyett, hogy folyamatosan feszkóznak, arany-esélyesek lennének mindenhol. De nekik fontosabb a hiszti. Nem fáj értük a szívem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.18. 01:49:01

@frontember876: egy kiallitast ma is megusztak
sima piros volt
nem egy szeretheto csapat
jo hogy mar nincsenek
nem a "hollandokkal" van bajom
ezzel a csapattal
es a portugalok mennyivel szimpatikusabbak, hogy abbahagytak 90 szazalekban az alfetrengest....
hat ez van

Macko 2012.06.18. 02:11:56

Senkinek nem fognak hiányozni a nagyképű narancsos büdös bunkók.
Jól van ez így

Darth WaderTM 2012.06.18. 02:25:31

A hollandok lemásolták a két évvel ezelőtti francia válogatottat. Egy Blanc szerű edző kellene ide is. Van Bastent nem hoznám vissza, de a Rijkaard-Henk Ten Cate kettősben lenne fantázia, bizonyítottak a válogatott élén is, és a Barcában is.

Willems becsúszva akart szerelni ballal el is rúgta a labdát, de jobbal elvitte az embert is. Ez csak akkor piros, ha portugál a bíró, vagy nagyobb összeggel fogadott a hollandok ellen.

A portugálok, inkább 65%-ban hagyták abba a fetrengést. Volt jó pár megmosolyogtató színészi alakítás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.18. 02:37:24

@Darth WaderTM: nem nem,
paros labbal csuszott ra lathatoan duhbol hatulrol, nem akart O ott szerelni
egyezzunk ki 80 szazalekban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.18. 02:39:16

@Darth WaderTM: amugy az itteni riporterek es szakertok is azt mondtak , orulhet hogy nem piros
/ nem nem Kovacs kalman a szakerto itt, mert O Tell Vilmos kiallitasat kovetelte volna/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.06.18. 03:37:00

Nekem az volt szimpatikus a hollandok utóbbi 3-4 vb-eb selejtezőivel kapcsolatban, hogy megalkuvást nem tűrően nyerték 100 százalékra a csoportjukat.De kijutván, valahogy télleg megváltozik a játékuk, illetve most az utolsó, svédek elleni selejtezőn ki is kaptak Stokiban.Jó eséllyel ez a meccs lehetett már a lejtő kezdete...

VonBraun 2012.06.18. 05:51:36

@frontember876: Ez pontosan így van. Kérdés, hogy Hollandiában rájönnek-e erre, hiszen eddig hagyták, hogy így legyen (nagy arc, rugdosódás, stb).
Nem fognak hiányozni egyáltalán az EB további szakaszáról, azt kapták, amit megérdemeltek: 0 pontot és egy kis lesajnálást.

sbacsika 2012.06.18. 07:54:12

Egyáltalán mit lehet szeretni a hollandok játékán azt kifejthetné valaki.

gigabursch 2012.06.18. 08:03:13

Ezek csak azért lett a másodikak a VB-n, mert a bírók nem tartották be a szabályokat.

Nagyjából a csoportmeccseken már a fél holland válogatottat piros lapok tömegével ki kellett volna zavarni a pályáról.

Ezek után még siratni is őket?

Naneeee.....

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2012.06.18. 08:07:45

Ambivalens érzéseim vannak: mindig bírtam a hollandokat valamiért, kb azóta hogy az ajax nyerte a BLt (ami akkor talán még BEK volt). A VBn a döntő kivételével egész jól visszafogták a mészáros énjüket, ott viszont szégyen volt amit műveltek.
Ide meg, bár én teljesen sima továbbjutónak tippeltem őket, nem csapatként érkeztek, ellentétben a csaoport többi tagjával. Még a primadonna hisztikirálynő CéRonaldó is képes az egész tornán a csapatáért dolgozni, de az Oranje tagjai mind a saját nagyságuk illúzióját kergették, mindegyik meccsen. Igazából ha valaki ráncba szedi az egójukat, simán ott lehetnek a spanyolok és a németek mellett a legjobbak között. Kell valaki aki ezt meg tudja tenni.

Giedi 2012.06.18. 08:10:29

@sbacsika: Rövid az emlékezet. Volt egy Rensenbrink, Neeskens, Hahn stb. nevekkel fémjelzett válogatott, akik úgy tudták majdnem megfogni Argentínát, hogy ott a katonai junta alatt fejvesztés terhe mellett minden játékvezetőnek parancsba volt adva, csak Argentína nyerhet. Nyert is.

Giedi 2012.06.18. 08:12:03

Aztán volt még később a Gullit, Van Basten, Rijkaard féle csapat ... véleményem szerint ők is szerethetők voltak.

Melchi Zadok 2012.06.18. 08:13:48

kemény dilemmával néztem szembe tegnap. minden ösztönös fenntartásom ellenére kénytelen voltam a hollandoknak szurkolni, lévén egészséges lelkületű, heteroszekszuális ember egyszerűen képtelen egy olyan csapatért szorítani, ahol cristiano ronaldo és pepe játszik.

Giedi 2012.06.18. 08:13:53

Végül, nekem is vannak "nem szeretem" válogatottak, csapatok. De tudom, hogy nekik is vannak szurkolóik. Nem is jut eszembe prosztó, alpári módon megnyilatkozni felőlük ...
Viszont itt sajnos sokaknak igen .... :(

Malachi 2012.06.18. 08:26:12

kicsinyes lárva vagyok, de nekem már csak jól végződhet ez az EB, most, hogy 0 ponttal távoztak a csoportkörből az arrogáns favágók. hiába játszik náluk néhány zseni, a válogatott összességében valahogy olyan, mint egy rakás köztörvényes. a VB-n szép és sportszerű játékkal (és remélhetőleg van Bommel nélkül) szépíthetnek.

Fán Brékelek 2012.06.18. 09:43:02

Jól van, most kiestünk, de tekerünk pár spanglit, és mindjárt szép lesz ez a tulipános világ!

sbacsika 2012.06.18. 09:44:44

@Giedi: a kérdésem erre a holland csapatra vonatkozott és költői volt

2012.06.18. 10:11:13

Gyászol a halál! Én inkább örülök, hogy kiestek, lévén a mi csoportunkból jutottak ki. Emellett ilyen teljesítményre mi is képesek lettünk volna, nem kell ehhez elsőnek lenni.

flea 2012.06.18. 10:18:26

Én ambivalens vagyok a hollandokkal. A Cruyff-Van Basten-féle válogatott vitán felül a világ legjobbja volt, de '98-ban a franciaországi vb-n is a bíró vette el a hollandoktól a döntőt (és adta a Ronaldo problémái miatt végül sima 3-0-ra égő braziloknak).

Egyetértek viszont azokkal, akik szerint a mostani holland válogatott nem ez a szint, és hogy a vb-ezüstérmet azzal a játékkal nem érdemelték meg. Külön fájó, hogy olyan játékosokról beszélünk, akikben megvan a potenciál arra, hogy úgy játsszanak, hogy meg is érdemeljék!

Ugyanakkor vegyük észre a biztató jeleket is. Tegnap Robben egy olyan helyről, ahonnan MINDIG lőni szokott, adott egy váratlan gólpasszt van der Vaartnak. Számomra ez kb. szimbolizálja, hogy minek kellett volna még a selejtezősorozat idején megtörténnie ahhoz, hogy a hollandok most ne 0 pontosan távozzanak.

Van Bommelről még annyit, hogy hatalmas tehetség volt, míg le nem rúgták. Azóta hentes lett (bár az utóbbi időben mintha finomodna), de csodálom, hogy csak ennyire.

Balt 2012.06.18. 10:21:01

Korrekt.
Általában a gyengébbeknek szurkolok, ha nem vagyok érzelmileg érintett... Most ezzel együtt - vagy épp ezért? - erősen drukkoltam a portugáloknak. :)

Balt 2012.06.18. 10:22:36

@Balt: Ja, igen, az érzelmi érintettség Rijkaardig vezethető vissza...

◄ ► 2012.06.18. 10:25:21

Szégyen volt most a holland válogatott... :S

Orulez 2012.06.18. 10:37:36

@merre: Akkor tök jó hogy itt kommentelsz:-)

Orulez 2012.06.18. 10:43:52

Szarok voltak, de akkor is forever ORANJE RULEZ!

csilcsik 2012.06.18. 10:46:10

holland munkatárs szerint a nepotizmus a fő baj: az edző a tehetségtelen sógort játszatja (van Bommel), aki nem hajlandó a gólkirályokkal játszani, nehogy beárnyékolják "tehetségét", após pedig örömmel teljesíti kívánságát. Gratulálok'

Der_rosarote_Panther 2012.06.18. 10:50:39

@csilcsik: tegnap fent voltak a gólkirályok, van Bommel nem, mégsem működött a csapat

karikaV43 2012.06.18. 11:26:59

Nagy röhej az egész oranje,ilyen rossz tulipános válogatott sosem volt,mondjuk egy ideje utálom őket,de azért cr kiesése jobban tetszett volna.Ezek haza akartak menni nem is küzdöttek,tojtak az egészre nem látszott rajtuk,hogy sajnálnák Ukrajna biztos nem elég puccos nekik. Szerintem szégyen amit mutattak.

gizdacsavo 2012.06.18. 11:32:48

frontember876 minden szavával egyetértek.

A Gullit, Van Basten féle csapat óta minden tornán szurkoltam a hollandoknak, de a generációváltásokkal egyre kevésbé volt szimpatikus a válogatott. A legutóbbi világbajnokságon pedig sikerült annyira ocsmány játékot bemutatniuk, hogy valószínűleg egy életre megutáltam őket, de ezt a generációt biztosan.

Ráadásul a mutatott játék mellett, talán emberileg is nehéz ellenszenvesebb játékosokat találni, mint akik jelenleg a narancsoknál vannak. Ennyi magától elszállt, önző, beképzelt alakot külön keresve is nehéz lenne összeválogatni. Hozzáteszem ebből a szempontból tökéletes a szövetségi kapitányuk, beképzelt, kritikát nem tűrő személyisége pont illeszkedik a csapatához.

Az meg külön vicc, hogy még mindig ilyeneket nyilatkoznak: "Három mérkőzést vesztettünk, de nem érdemeltük meg."

Aztán meg miért is nem? A nulla szerzett pontot elfelejtve, a németek, és (az első 15-20 percet leszámítva) a portugálok lefocizták őket, a dánok meg simán képesek voltak eltalálni a kaput.

Michael Laudrup 2012.06.18. 11:38:32

Der_rosarote_Panther, Despota és Csabax!

Megértem, hogy csalódottak vagytok, ugyanezeket az érzéseket éltem át én is tegnap este Lembergben, amikor a németek kiejtettek miinket, pedig, ha láttátok a meccset, nem voltunk csicskák egyáltalán! Nekem annyival van jobb helyzetem hozzátok képest, hogy mi igazi csapatként estünk ki, és bizony megérdemeltük volna, hogy továbblépjünk, de a németek, ahogyan Gary Lineker is mondta, a végén mindig nyernek. Én sem divatból választottam 1984-ben Dániát, és 28 éve jóban-rosszban kitartok mellettük. Én akkor is a dánoknak szurkoltam, amikor Magyarországgal összekerültek (0-0 Pesten és 0-1-es vereség Koppenhágában), de mégis mi jutottunk tovább. És 1989. november 15-én is ott voltam Bukarestben, amikor még ott a Ceausescu-diktatúra volt hatalmon, kikaptunk 3-1-re az oláhoktól és nem utazhattunk Olaszországba, szóval nagyon meleg helyekre is elkísértem a csapatot.

Sok sikert a vébé selejtezőkre, nem lesz könnyű helyzetetek, hiszen Románia és Törökország csapata nem lesz könnyű préda, annak ellenére, hogy Orbán és Csányi nyomják pénzzel a magyarokat szerintem nem jut ki Brazíliába a magyar válogatott. De nem is ez érdekel engem, hanem a dán. A blog nálunk sem hal meg, a vébé selejtezőket is nyomon fogjuk követni.

Despota szavaival zárom soraim: „Sokan kérdezték tőlem, miért tartok ki még mindig az Oranje mellett, én pedig csak meredtem rájuk értelmetlen ábrázattal, majd legyintettem. Minek is magyaráznám, hogy a valódi fociszurkoló nem az eredményességtől teszi függővé, kiért szorít, és akkor sem pártol el a kedvencektől, ha épp nem megy a csapatnak.”

Nos, én is így vagyok, csak éppen a dánokkal, és az én szívemben két csapatnak nincs hely, ezért maradok örökre Dánia hűséges szurkolója!

Orulez 2012.06.18. 11:46:12

@Michael Laudrup: Szal Magyarország ellen Dániának szurkolni....bazzeg'

kilgortrout 2012.06.18. 12:09:12

@melchi zadok: Ezért kellett volna a hollandoknak szurkolni!:) Hátha a dánok elcsípnek egy döntetlent, és akkor a két legantipatikusabb csapat együtt buszozhatott volna a reptérre.:)

Da Real Knee Grow 2012.06.18. 12:20:10

Kiestek a hollandok?
Nem baj, Svájc lezs az idei EB meglepetése, meglássátok!!

Ormi 2012.06.18. 14:09:39

Még el sem kezdődött az EB, már akkor olyanokat kiáltoztam, hogy ez nem csapat, nagyarcúak, egymást is utálják, hát vesszenek.
S íme.
Most már csak a lottószámokról kellene valami elképzelést...
Amúgy meg Anglia.
Míg a hollandok alul-, ők felülmúlták magukat...eddig legalábbis.

Flying Dutchman5 2012.06.18. 17:23:15

@frontember876: Ennyire azért nem kéne anti-hollandnak lenni:) 6-ot kiállítani? LOL. Még is kiket? de Jong, van Bommel esetleg igen, s rajtuk kívül? Heitinga 2. sárgájánál Iniesta bevetette a jó kis déli mentalitást, amint hozzád érnek, dobd fel magad! A döntő után se értettem, hogy mire fel lett ez a nagy holland lejáratás. Nekem is jobban tetszett a Rijkaard-féle csapat, vagy 08-ba mikor a csoportkörbe végig vertek mindenkit, de már unalmas mindig a szépségbe belehalni.

Ez az EB egyébként tragikus volt, hiányzott a csapategység, nem érdemelt volna továbbjutást az Oranje, 14-re össze kell szedni a brigádot. Bízok a Strootman-Clasie-féle generációba.

Kata24 2012.06.18. 20:08:23

@Orulez: Miért ne? Miért lenne kötelező mindenkinek a magyar válogatottnak szurkolnia? Hol van a magyar foci? A béka segge alatt... Inkább szurkolok olyan nemzeteknek, akik tudnak és akarnak is játszani és küzdeni... Az pedig, hogy egyesek szerint ez "bazzeg...", hát rohadtul nem érdekel.

Michael Laudrup 2012.06.19. 10:53:20

Katám, köszönöm, nálam amiket leírtál ez csak az egyik ok. Én tudom, hogy a magyar focisták klubszinten mennyit keresnek, pedig ahhoz képest tehetség nuku, az NB I-ben alig bennmaradt csapat játékosa havi egymillát visz haza tisztán, a lakást meg fizeti a klub, miközben nehéz milliókkal "segít" az önkormányzat a csapaton közpénzből, nem sajnálom senkitől, de a pályán akkor haljon meg a csapatért, de nem teszi. A másik ok a politika átpolitizálódása, amiért nem szurkolok a magyaroknak. Hányingerem van, hogy mindig Csányit és Orbánt látom minden focimeccsen, milliárdokat költünk stadionokra, miközben minden területen a béka segge alatt vagyunk (egészségügy, szociális szféra, oktatás, kultúra) stb. No, ezért nem fogok én a magyaroknak szurkolni soha, no meg persze azért, mert 28 éve szurkolok a dánoknak!

Michael Laudrup 2012.06.19. 10:55:16

Természetesen a foci átpolitizálódását akartam írni, nem a politikáét.:D
süti beállítások módosítása